Tilbehør til bunad

Silkesjal

Silkesjal er det perfekte tilbehøret til bunaden. Fra å bruke det til å løfte farger som allerede er der til å ligge inn nye, lekre detaljer i bunaden. Sjalet varmer på en kald dag samtidig som det er mykt og kjølig på en solfylt 17. mai. Selv om vi bruker det som et tilbehør til bunaden kan det fint brukes både til fest og hverdags. Vi fører silkesjal fra Tyrihans.

Bunadssølv

(komplette sett, med/uten stein)

Med ulike kombinasjoner av sølv kan en virkelig sitte sitt eget, personlige preg på bunaden. Fra å velge riktig sølv for deg, til å sitte inn stener i fargene til bunaden din. Send oss en epost, vi hjelper gjerne å finne ditt drømmesølv. Vi fører sølv fra Sylvsmidja.

Oppbevaring til sølv og bunad

Vi anbefaler alltid å ha riktig oppbevaring til bunaden din og tilbehøret ditt, samtidig som at det er en fantastisk måte å samle alt på ett sted. Det er nøkkelen til å ta vare på Norges nasjonaldrakt. Hos oss kan det bestilles lekre oppbevaringsposer i bomull med navn og årstall du fikk bunaden din. Om du har vært så heldig å få arve bunaden din broderer vi gjerne på tidligere eier også. Posen har to store lommer med plass til skjorte og annet tilbehør. Riktig oppbevaring til bunadssølvet er viktig for at bunadssølvet skal holde seg fint og blankt over tid. Vi har oppbevaringsskrin fra Sylvsmidja med stofflommer behandlet med antioksideringsmiddel, noe som holder bunadssølvet fra å oksidere. Lommene er romslige og har plass til alt av sølv. Skrinet er støtsikkert og reisevennlig og går rett oppi ene lommen på oppbevaringsposen.

Hårband, roggeband, hårpynt

Hårpynt er den perfekte måten å pynte opp bunaden enda mer. Enten det er søljer, brodert eller perlet hårbånd eller det klassiske roggebandet. Om det ikke finnes et hårbånd til din bunad, ta kontakt så finner vi et perfekt alternativ til deg!

Sko

Alle kjenner de klassiske bunadsskoene og de slår aldri feil. Vi fører sko fra Klaveness og Tyrihans for å sikre kvalitet og komfort til kundene våre. Eldre plisserte stakker er ofte kortere og da kan skoene få rom til å skinne litt også. Mange velger Knappestøvler i disse tilfellene, en lekker støvelett inspirert av Dronning Mauds sko.

Skjorter

Vi tilbyr nydelige skjorter til alle av våre bunader. Som oftest står valget mellom bomull og lin. Begge kvalitetene er slitesterke, puster og er behagelige. Lin har fått et urettferdig rykte av å være rukkete og vanskelig å stryke, men det er heldigvis ikke sant. Her er planlegging nøkkelen:
Etter bruk, ligg skjorten i kaldt vann og la den ligge i noen timer for å åpne fibrene. Rør ut vaskemidde, gjerne Omo Ultra White eller Blenda White i varmere vann og la skjorten ligge der i noen timer. Rør av og til for å unngå skjolder. Om du foretrekker maskinvask bruk et lett program, vaskepose og lavt turtall i sentrifugering. Heng den til tørk og strekk forsiktig i broderiene før den tørker. Unngå å la den henge i solen over lengre tid, da vil skjorta bli gulere. Brett den fint sammen i en hvit tøypose eller putetrekk og ligg den i lommen på oppbevaringsposen din. Ta den opp 2 uker før bruk og stryk den, da vil fibrene få stivne ordentlig før den skal på kroppen. Da vil linen holde seg stiv lenge.

Bomull er et lekkert stoff som mange mener er lettere å stryke. Det holder seg hvitt og fint lengre, men det kan forekomme en fargeforskjell mellom skjortekropp og hvitsøm da det syes på lin. 

Forkle

Hver bunad har sitt signaturforkle, gjerne med variasjoner innenfor der igjen.

Nordhordland festbunad har linforkle med dobbel uttrekksaum. Her kan du velge mellom ulike mønster i uttrekksaumen, som er ulike variasjoner av den klassiske åttebladsrosa.

Nordhordlands vinterbunad er dekorert med vevde ullforkle med enten striper eller roser. Det er flere design å velge mellom innenfor disse to kategoriene.

Grønntrøyebunaden har også vevd ullforkle, der er det vanlig med stripete forkle.

Fanabunaden bruker bomullsforkle med en eller to innfellinger og varianter i mønster og design. Det er også funnet mange typer blomstrete forkle og ulike varianter til fest, sørging og om man er gift eller ugift.

Masfjordbunaden har vevd ullforkle med kryss og striper, inspirert båndene på vesten og stakken.

Rødtrøyebunaden til Masfjorden er lik som Grønntrøyebunaden med smalstripete vevd forkle.

Sognebunaden har to ulike kvaliteter å velge i, vevd ull- eller silkeforkle. Det vevde forkleet varierer i farger etter farge på vest og bord. Silkeforkleet kommer også i ulike farger.

Hardangerbunaden er utsmykket med et kvitt bomullsforkle med hardangersaum. Design vil ha små variasjoner fra sted til sted.