Hvor mange bunader finnes det i Norge?

Det finnes ca 450 ulike bunader i Norge og omtrent 80 prosent av norske kvinner eier en bunad. Blant menn er det ca 20 prosent, men dette tallet er økende.

Hvordan legge opp bunad?

Når en skal legge opp en bunad som er for sid må både skjørtet og høyden på livet tilpasses.
Det er viktig at skjørtet kommer på rett plass i livet, slik at bunaden henger fint.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med justeringene.

Hvor lang tid tar det å sy ut bunad?

Det er varierende hvor lang tid det tar å sy ut en bunad. Det er avhengig av hvor omfattende arbeidet er. Det kan fort gå 6 – 10 timer pluss prøvetiden.

En arvebunad er svært velkommen inn i våre hender slik at vi kan tilpasse den til den nye eieren. Vi møter flere og flere arvtakere for bunader, gjerne fra besteforeldre, foreldre, tanter eller onkler, og noen trenger regulering eller omsyring. Vi er erfarne på disse feltene og står gjerne disponible til å gjøre bunaden perfekt til arvtakeren. Målet vårt er å ikke måtte lage nye deler. Om det ikke er nok sømrom vil vi prøve å finne alternative løsninger. For de som arver bunad, gjør vi tilpasning på hvert enkelt plagg.

Hvordan feste sølv på bunad?

Halssøljen skal stå i skjortekragen. På søljer med nål skal den gjennom skjorten oppe ved sømmen på kragen.

Hovedsøljen festes på samme måte som halssøljen, men har en annen plassering.
Når der er bringeduk i bunaden skal hovedsøljen festes så høyt opp mot halssøljen som mulig.

Hvis der er ikke er bringeduk kan en feste søljen der den passer best.

Hvordan knytte silkeskjerf til bunad?

Silkeskjerfet til bunaden skal knytes som en løs speider knute. De fleste silkesjal er firkantede, de skal legges diagonalt og rulles sammen fra de spisse delene, slik at den spisse delen kommer inn i sjalet. Deretter knyter en sjalet og legger endene inn under vesten eller inn under skjortehalsen. Flippene skal ikke være synlige.

Hvordan ta på seg bunad?

Når du skal ta på deg en bunad begynner du med underskjørt og skjorte. Så tar du på sølvet på skjorta. Dette er viktig å ta på tidlig slik at det sitter rett og er godt festet. Etter skjorta og sølvet er det bunaden, vest og stakk som skal på. Bringeduken legger du inn i vesten før en lukker vesten. Pass på at bunaden sitter i riktig balanse på kroppen. Deretter tar en på forkle belte og sko. Hua, hårbånd, roggebånd og capen skal en ha på helt til slutt.

En bunad skal passe godt og ikke være ubehagelig. Den skal være tilpasset eieren og speile kundens opphav og slekt. Om et plagg skal vare generasjoner ut skal det være av kvalitet og ha rom for regulering, både for å kunne eldes og for å tilpasses neste generasjon.

Hva koster det å sy ut bunad?

Hva det koster å sy ut en bunad, varierer alt etter hvor mye en skal sy ut. Noen bunader er laget slik at det er enkelt å sy ut, mens andre krever litt mer arbeid med.

Kontakt oss så gir vi deg en pris på hva det koster å sy ut bunaden din!

Hvor lang tid tar det å sy bunad?

Det tar tid å sy en bunad men tidsbruken varierer veldig alt etter hvilken bunad en skal ha.

Vi anbefaler at du planlegger i god tid, mellom 6 mnd til ett år, før en skal ta bunaden i bruk.

Hvor lang tid tar det å brodere en bunad?

Det er varierende hvor lang tid det tar å brodere en bunad, det er derfor anbefalt å begynne planleggingen av ny bunad året i forveien.

Hvor ofte må en pusse bunadsko?

Det er viktig å ta vare på bunadskoene og å pusse de jevnlig! Puss og poler skoene slik at de er fine igjen etter bruk, så varer de lenger.

Er sålen slitt kan en gjerne såle de om.

Hvor mye koster bunad for menn?

Det varierer veldig avhengig av hvilken bunad en velger, hvor den er laget og hvor mye sølv som hører til bunaden. En herrebunad består av bukse, vest, jakke, skjorte, sokkebånd, seler, bunad sølv og sko. Ekstra utstyr til bunaden er hatt, klokke og kniv, sølvknapper, tinnknapper, oppbevaringsposer osv.

Hva koster montering av bunad?

Pris på montering av bunad varierer veldig og er avhengig av hvilken bunad en har. Vanligvis kjøper kundene våre bunaden ferdig sydd og montert hos oss da dette gjør hele prosessen enklere og som oftest billigere.

Prisen avhenger av hvilken bunad de skal ha.

Vi følger kunden fra første mål til siste prøving og er svært opptatt av kunden sin opplevelse og ferdig produkt. Vanligvis er det en time til mål og to prøvinger før levering.

Hvordan feste mansjettknapper bunad?

Hvis det er splitt i sømmen, skal mansjetten settes inn fram ifra. Da viser mansjetten på framsiden av håndleddet.

Hvis der er en oppklipt splitt i skjorten skal mansjetten festes som i en vanlig herreskjorte eller skjortebluse, bak ifra og fram.

Hvordan pusse bunadsølv på bunaden?

Det er anbefalt å få en god rens på sølvet en gang iblant, men en må være veldig forsiktige hvis en skal pusse fastmontert sølv. Pussekluten må ikke komme i kontakt med stoffet i bunaden da dette kan føre til stygge flekker som ikke kan fjernes.

De løse delene til bunaden kan en lett pusse selv med flytende sølvpuss eller pusseklut.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med råd og tips.

Hvordan brodere bunad?

Hvis en skal brodere bunad anbefaler vi at en hører med fagfolk slik at stingene blir rett.

Vi har i 25 år sydd og levert dame-, herre- og barnebunader. Kleopatra Bunadsaum har og alt av tilbehør til bunaden din. Sammen med våre leverandører leverer vi bunad sølv, sko, skjerf og seler. Vi har stort fokus på å levere kvalitetshåndverk og god service, og dette gjør vi fra et atelier i en ombygd låve på Ostereidet.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg gjerne

Hva koster bunad?

Prisen på bunad varierer alt etter hvilken bunad du ønsker, mønster og stoff.

Kontakt oss så hjelper vi deg gjerne.

Hvilken bunad skal man velge?

Bunad er noe vi forbinder med røtter, tilhørighet og tradisjoner. Hvilken bunad en skal velge er derfor ofte avhengig av hvor du er vokst opp, hvor du har en tilhørighet eller hvor slekten kommer fra. Jenter følger som oftest morslekt og gutter følger farslekten, men her kan en også velge omvendt. Uansett hvilke kriterier en legger i bunn for valg av bunad er det ett flott og tradisjonsrikt plagg som alle kan kle seg i.

Hvordan skal bunaden sitte?

Bunaden skal sitte formstøpt og den skal passe til den kroppen som bærer den. Den skal være behagelig å ha på og skal henge på vesten og ikke på livet.

Hva er forskjellen på bunad og festdrakt?

Det er flere forskjeller på bunader og festdrakter.

Bunader er til dels basert på lokale tradisjoner og de skal ha vært brukt i distriktet på samme måte i løpet av en 50 – 70 års periode. Bunad- og folkedraktrådet (BFR) er et statlig oppnevnt råd som blant annet godkjenner bunader. De skal fremme, verne og videreføre bruk og produksjon av bunader i Norge.

Festdrakter er en nyere oppfinnelse som ikke er bygd på gamle tradisjoner. Dette er drakter som ofte er inspirert av bunader og norske folkedrakter men har ingen lokal tilknytning og er fritt komponert.

Hvordan stryke bunadsskjorte?

Når en skal stryke bunadsskjorte er det viktig at den strykes når den er fuktig. La så skjorten henge i 1- 2 uker før den blir tatt på. Lin skal hvile etter den har vært våt og varm for da blir resultatet best.

Vi anbefaler at en vasker skjorten rett etter bruk og at en pakker den vekk uten å stryke den. Ta den fram ca 14 dager før den skal brukes igjen.