Det finnes ca 450 ulike bunader i Norge og omtrent 80 prosent av norske kvinner eier en bunad. Blant menn er det ca 20 prosent, men dette tallet er økende.
Vi beregner 3-4 prøvinger hos oss for å skape den perfekte passformen. Dette inkluderer en måltaking og konsultasjon og to til tre prøvinger for å få riktig tilpasning. Leveringstid vil variere ut ifra kapasitet så vi anbefaler å planlegge god tid og ta kontakt for en uforpliktende prat.
En arvebunad er hjertelig velkommen i våre hender for tilpasning til ny eier. Vi møter flere og flere arvtakere for bunader, gjerne fra besteforeldre, foreldre, tanter eller onkler og noen trenger regulering eller omsying. Vi har god erfaring med dette og stiller oss gjerne disponible for å tilpasse bunaden til den nye eier. Vi elsker å bruke det som brukes kan og gjør vårt beste for å finne alternative løsninger i stedet for å lage nye deler.
Hva det koster å sy ut eller inn en bunad varierer alt etter hvor mye som skal tilpasses. Vi går gjennom alternativer og hva vi mener burde utføres sammen med kunden under en konsultasjon og er svært opptatt av å møte kundens ønsker og visjon.
Noen bunader er laget med god mulighet å tilpasse i ettertid mens andre krever litt mer arbeid. Omsøm kan være enkelt eller omfattende og er derfor veldig varierende i kostnad. Ta gjerne kontakt for et prisestimat.
Hva bunaden din vil koste vil variere ut ifra type bunad og detaljer du ønsker.
Ta gjerne kontakt med oss for et prisestimat på din drømmebunad.
Bunaden skal sitte formstøpt og den skal passe til den kroppen som bærer den. Den skal være behagelig å ha på og skal henge på vesten og ikke på livet.
Etter bruk, ligg skjorten i kaldt vann og la den ligge i noen timer for å åpne fibrene.
Rør ut vaskemiddel, gjerne Omo Ultra White flytende i varmere vann og la skjorten ligge der i noen timer.
Rør av og til for å unngå skjolder i skjorta.
Om du foretrekker maskinvask – bruk 30-40 grader, en romslig vaskepose og max 600 omdreininger i sentrifugering.
Heng den til tørk og strekk forsiktig i broderiene før den tørker for å unngå krymping.
Brett den fint sammen i en hvit tøypose eller putetrekk og ligg den i lommen på oppbevaringsposen din.
Ta den frem 2 uker før bruk og stryk den, så fibrene får stivne ordentlig før den skal på kroppen. Da vil stoffet holde seg glatt og fint lenge.
Når en skal stryke bunadsskjorte er det viktig at den strykes når den er fuktig. La så skjorten henge i 1- 2 uker før den blir tatt på. Lin skal hvile etter den har vært våt og varm for da blir resultatet best.
Vi anbefaler at en vasker skjorten rett etter bruk og at en pakker den vekk uten å stryke den. Ta den fram ca 14 dager før den skal brukes igjen.
Her er planlegging nøkkelen. Vi anbefaler å ta kontakt gjerne et år før du skal ta i bruk bunaden, men det er aldri for tidlig å ta kontakt. Da kan vi avtale en time til deg eller skrive deg i årsplanen vår. Syns du bunaden ikke satt som den skulle sist 17. mai, gi oss en lyd så lager vi en plan sammen.
Du trenger ikke forberede deg til timen din. Du er hjertelig velkommen til oss enten du vet akkurat hva du vil ha eller ikke. Vi er der for å bistå deg på veien til din bunad og svarer gjerne på spørsmål som skulle dukke opp.
Ha gjerne med en tynn bomullsgenser eller tskjorte til måltaking og prøving og et hårstrikk viss det er nødvendig. Har du noen deler du ønsker å se om kan brukes kan de gjerne være med også. Bilder kan fort “lyge” om farger, så å se og sammenligne i virkeligheten er absolutt best. Da er vi sikre på at bunaden blir akkurat slik du ønsker.
Bunad er sterkt knyttet til røtter, tilhørighet og tradisjoner. Valget av bunad avhenger ofte av hvor man er vokst opp, hvor man føler tilhørighet, eller hvor slekten kommer fra. Tradisjonelt følger jenter morslekt og gutter farslekt, men dette er valgfritt. Uansett kriterier er bunaden et vakkert og tradisjonsrikt plagg som symboliserer stolthet og kulturarv, og som kan bæres av alle. Om du er usikker på hvilken bunad du vil velge, ta gjerne kontakt med oss for råd og veiledning.
Det mest tradisjonelle er å velge en bunad til et sted man har tilhørighet. Om en ikke føler at det blir riktig, eller av andre grunner ikke ønsker bunaden tradisjonen tilsier finnes det selvsagt løsninger. Mange velger bunad ut ifra hvor de føler seg hjemme, hvor de har vokst opp, hvor besteforeldre kom fra eller lignende. Det viktigste er at du føler deg vell i bunaden din og føler den representerer deg og din historie.
Vi får flere og flere forespørsler om det er mulig å sy deler selv, og det er det!
Mest vanlig er bringeduken og belte. Dette kan broderes eller perles av kunden, og om ønskelig, monteres hos oss. Er man dreven på søm er understakk, skjortekanter eller forkle gode muligheter.
Hos herrene er det oftest sokker og sokkebånd som blir hjemmeprodusert.
Bunaden har mange detaljer å velge mellom, både i fargekombinasjoner og stoff. Fra bringeduk- og beltemønster til fargekombinasjoner, understakk eller sølv, forkle og skjortekanter. Vi bruker SoMe som vår portefølje og har ofte fokus på detaljene, noe vi syns er gøy, og kunder syns er spennende. Det hjelper også en spent konfirmant å forberede seg til alle valgene, hvis det er noe de ønsker.
Om man er god til å pakke bort skoene pent og se til at de er rene vil man trenge å pusse sjeldnere. Husk, bunadssko er skinn og må behandles pent. Ser man skoene er skitne eller slitt, er det lurt å pusse dem med middel tilpasset materialet skoen er laget av. For skinnsko kan det være farget skokrem.
Det er lurt å ta frem bunaden noen uker før du skal bruke den og se over sølvet. Trikset for blankt og pent sølv er riktig oppbevaring, men det er ikke å unngå at sølvet trenger en rens av og til. Om det er bare litt som skal til kan vi anbefale en sølvpusseklut. Det vil gi sølvet glansen tilbake i overflaten, men om du har filigransølv med mye kruser vil det være vanskelig å komme ned i alle kriker og kroker. Da vil vi anbefale et zalo-salmiakkbad, eller å levere sølvet inn til en gullsmed som er godt kjent med bunadssølv. For et zalo-salmiakkbad må alt av sølv være løst og ikke sydd på bunaden.
Oppskrift på zalo-salmiakkbad:
En t-skje salmiakk og noen dråper zalo per liter lunket vann. Ligg sølvet i blandingen og la det ligge i 10-15 minutter. Ta så en myk tannkost og puss sølvet forsiktig. Dette vil fjerne misfargingen uten å slite på eventuell oksidering eller forgylling. Skyll godt, tørk og føn med kald luft for å unngå skjolder. Gå så forsiktig over med en pusseklut for å få frem glansen.
Bruk pussebrett eller lignende for sølv som er sydd på bunaden, og vær obs på å ikke få pussemiddel på stoffet. Ikke bruk flytende sølvpussemiddel eller skum på deler som er sydd på bunaden. For best oppbevaring, pakk plastfolie rundt fastsydd sølv når du henger den bort.
Om du enda syns sølvet trenger pussing vil vi anbefale å levere det inn til oppussing.
Dette varierer fra bunad til bunad, men for bunadene på Vestlandet går det mye i det samme. Du starter med understakk og skjorte. For noen vil det være greit å ta på sko nå, så man slipper å rokke til forkle og skjorte senere. Pass på at skjorten er på utsiden av understakken, da unngår man potensiell avfarging på skjorten.
Knapp igjen halsknappen og fest mansjettknappene for å holde skjorten på plass når du skal ta på deg selve bunaden. Tre bunaden over hodet og la den falle på plass. Rett opp eventuelle skeivheter som har kommet i skjorten og pass på at den er trekt ordentlig opp og frem i halsen.
Før du knapper igjen ligger du inn bringeduken og fester den, om du har en bunad med bringeduk. Trekk bunaden godt frem i vesten, hold gjerne skjorta på plass under så den ikke flytter seg.
Plasser forkleet midt på livet og fest før du tar på deg belte. Så er det tid for hodeplagg og cape, hvis været tilsier det.
Dette vil variere fra bunad til bunad, men på vestlandsbunadene er det store likheter. Vi har laget en samling av bilder for å gjøre det så enkelt som mulig.
Hvis det er splitt i sømmen, skal mansjetten settes inn fram ifra. Da viser mansjetten på framsiden av håndleddet.
Hvis der er en oppklipt splitt i skjorten skal mansjetten festes som i en vanlig herreskjorte eller skjortebluse, bak ifra og fram.
Silkeskjerfet til bunaden skal knytes som en løs speider knute. De fleste silkesjal er firkantede, de skal legges diagonalt og rulles sammen fra de spisse delene, slik at den spisse delen kommer inn i sjalet. Deretter knyter en sjalet og legger endene inn under vesten eller inn under skjortehalsen. Flippene skal ikke være synlige.
Det finnes mange gode videoer på nettet om hvordan å knyte sokkebånd.
Sokkebåndene knytes etter buksa er på. Ta ene enden av sokkebåndet og hold det på plass på utsiden av leggen. Pass på at ca 15cm henger pent ned langs sokken. Ta så to runder rundt leggen med den andre enden – pass på at det ikke bretter seg og ligger seg fint over første delen som henger ned – , ligg en liten brett på det og pakk det fint opp i sokkebåndet som går rundt. Nå skal begge endene være like lange og henge pent ned. Sokkebåndet skal ikke være for stramt eller for løst.
Dette er en øvingssak.